PÁZSIT SPORT EGYESÜLET MŰKÖDÉSE, TÖRTÉNELME

Rólunk

A Szegedi Pázsit Sportegyesület tömegsport egyesület , 1993. június 30-án alakult, azaz idén lett nagykorú. Jelenleg is, mint az évek során mindig a Nagypályás Labdarúgó Szakosztály a legnépszerűbb. Jelenleg a Legenda Kupa elnevezésű amatőr bajnokságban szerepelünk. Kispályás Szakosztályunk jelenleg két csapattal rendelkezik. Egyik csapatunk főként a Mórahalmi Téli Terembajnokságban, míg veterán csapatunk a Török György Veterán Bajnokságban játszik. Az Asztalitenisz Szakosztály 2000 óta létezik, csapatunk jelenleg a Csongrád Megyei Csapatbajnokság B osztályában szerepel. Egy időben egyre népszerűbb volt körünkben a racketlon sportág is, de a Magyar Szövetség hanyatlása miatt már alig rendeznek versenyt így csak szórványosan élvezhetjük ezt a sportágat. Tagjaink több egyéb egyéni sportágat is űznek alkalomszerűen, ilyen a tenisz, a fallabda, a tollaslabda, a túrázás és az utcai futóversenyeken való részvétel.

Mini történelem

A megalakulás után a Csongrád Megyei LSZ bajnokságában szerepeltünk a 2008/2009-es bajnokság végéig, mindvégig a megyei III. osztályban. Ezen időszak alatt kétszer jutottunk fel egy osztállyal feljebb, de a megfelelő anyagiak és főként utánpótláscsapatok hiányában nem tudtuk vállalni a megyei II. osztályt. Közben két további, nagyobb sikert is elértünk, a Magyar Kupában kétszer is Csongrád megyében az 5-ben végeztünk és csak egy hajszál választotta el a csapatot az országos táblára kerüléstől. A 2009/2010-es idénytől kezdve a Legenda Kupa elnevezésű amatőr bajnokságban szerepelünk.

Kispályás Szakosztályunk futsallal nyitott, de csak egy évet élt a Csongrád Megyei Bajnokság, majd évek múlva ismét próbálkozott a Csongrád Megyei LSZ ezzel a sportággal, de ez a bajnokság is csak egy évet bírt. A Deszken két alkalommal megrendezett teremtornán mindkétszer részt vettünk, majd most második éve, hogy a Mórahalmi Téli Kupán játszunk. Közben 2011 őszén megalakult veterán csapatunk, amely a Török György Veterán Bajnokság szereplője.

Az Asztalitenisz Szakosztályunk 2000 óta létezik, és csapatunk a Csongrád Megyei Csapatbajnokság akkori két osztálya közül a 2.-ba kaptunk besorolást. Több éven keresztül itt gyürkőztünk, majd az egyik évben feljutottunk a legjobbak közé, ahol plusz egy évig sikerült még bent maradnunk. A megyei asztaliteniszben közben egyre több, erősebb csapat jelent meg, és több átszervezés után a másod osztályban kötöttünk ki, ahol most már évek óta harcolunk az immár 3 osztályos bajnokságban. Több évig a Békés Megyei Asztalitenisz CSB résztvevői is voltunk, és ott is játszottunk a legmagasabb osztályban. 2010 óta ott nincs csapatunk.

Egyéb sportágaink pár éve lettek kedveltek. Ezek közül a racketlonnak volt egykét nagyon jó éve, de a Magyar Szövetség hanyatlása miatt már ritkán jutunk versenyzési lehetőséghez. Szakosztályunk tagja Németh István, aki egyszeres országos bajnok ebben a sportágban. A teniszt kedvelők egyéni tornákon és a Gellért Szabadidő központ rendezésében a tenisz ligán indultak néhányszor, a tollast kedvelők Szegeden rendezett különböző szervezésű egynapos tornákon, a fallabdát kedvelők a Szegedi Sqashclub fallabda ligájában indultak párszor. A futást kedvelő tagjaink többször családtagjaikat is rávéve utcai tömegfutóversenyeken indultak. Néhányan a túrát megkedvelők közül komoly teljesítménytúrákkal is próbálkoztak. Közülük Lehoczky Gáboré az eddig rekord, aki a Kinizsi 100-ast gyűrte le.

Szakosztályunk alapvetően tömegsportszakosztály volt és az is maradt. Főként a mozgás öröme miatt hoztuk létre, nem kívánunk élsporttal, profi sporttal foglalkozni.

Mozogjunk, legyünk egészségesek! HAJRÁ PÁZSIT!